Fransa’da siyasi kriz: Tarih belirlendi… Bu noktaya nasıl gelindi?
Fransa Bütçe Krizi ile Sallanıyor: Başbakan Bernier Güvenoyu Tehdidi ile Karşı Karşıya
Avrupa ülkesi Fransa, Cumhurbaşkanı Macron’un erken seçim kararı almasının ardından bütçe krizi ile sarsılmaya başladı. Siyasi karmaşaya sürüklenen Fransa’da, Başbakan Michel Bernier hükümeti güvenoyu oylaması tehditleriyle karşı karşıya kaldı.
Ulusal Meclis’te sosyal güvenlik bütçesinin görüşüldüğü oturumda Başbakan Bernier’ın, bütçe tasarısının milletvekilleri tarafından oylanmadan meclisten geçirilmesine izin veren Anayasa’nın 49. maddesini uygulaması muhalefetin tepkisini çekti.
Aşırı sağcı Ulusal Birlik’in (RN) Meclis Grup Başkanvekili Marine Le Pen, bütçe taleplerinin karşılanmaması durumunda, Fransa Başbakanı Michel Bernier’ı, hükümetini devirmek için gensoru önergesine destek vermekle tehdit etti.
Fransa’nın Bu Noktaya Gelmesinin Arkasındaki Sebep
Cumhurbaşkanı Macron, Fransa’daki seçimlerde sol koalisyonun daha fazla oy almasına rağmen merkez sağdan bir isim olan Bay Bernier’ı göreve getirdi. Macron’un seçim sonuçlarını görmezden gelmesine sol koalisyon büyük öfke duydu.
Başbakan Bernier, aşırı sağcıların “kırmızı çizgimiz” olarak tanımladığı 2025 bütçe tasarısında, elektrik fiyatlarındaki vergi artışını geri çektiğini duyurdu.
2025 bütçesinin halen sıkıntılı olduğunu belirten Le Pen, bütçe taleplerinin karşılanması için Bernier’a 2 Aralık tarihine kadar süre verdiğini açıkladı.
Fransız hükümetinin liderliği zora giren Bernier, “Matignon cehennemi”ni yaşamaya başladı.
Gelecekte Neler Olacak?
Çiftçilerden taksicilere, protesto gösterilerinin düzenlendiği Fransa’da, güvenoyu oylamasının yarın saat 16:00’da (TSİ:18:00) gerçekleşeceği duyuruldu. Güvenoyu oylamasının büyük olasılıkla geçmesi beklenirken Bernier’ın istifa etmekten başka seçeneği olmayacak.
Bernier’ın istifası durumunda, yeni bir hükümetin kurulması için vekil yönetim Fransa’nın başına geçecek.
Macron, Fransa’nın Temmuz-Eylül döneminde vekil yönetimle idare edilmesine karar vermişti. Vekil yönetimin yetkileri, anayasaya göre “güncel meseleleri” ele almaktan ibaretti.
Fransız hukukçular, vekil yönetimin yeni yasa öneremeyeceğini veya yeni kararname çıkaramayacağını belirtti. Ancak maaş ödemeleriyle ilgilenme yetkisine sahipti. Yine de Bernier hükümetinin güvenoyu oylaması sonucunda düşmesi halinde, Macron yeni bir başbakan atamak zorunda kalacak.
Bu Bütçe Tartışması Ne Getirecek?
Sonuç ne olursa olsun, bütçe tartışmalarının belirsizliğe yol açacağını belirten uzmanlar, 60 milyar dolarlık vergi artışı ve harcama kesintisinin rafa kaldırılacağını söyledi.
Uzmanlar, Macron’un yeni bir başbakan ataması ve yeni bütçe tasarısının sunulması durumunda parlamentonun 70 günü bulacağını ifade etti. Uzmanlar, ancak bu durumda bile 2025 yılına kadar Fransa’da bütçe yasasının geçmeyeceğine dikkat çekti.
Uzmanlar, vekil yönetimin 19 Aralık tarihine kadar özel bir teklifte bulunabileceğini fakat bu durumda hükümetin dayatacağı bütçeyle Macron’un siyasi kariyerinin tehlikeye girebileceğini belirtti.
Hem sağdan hem soldan bazı siyasetçiler, görev süresi 2027’de sona erecek ve tekrar cumhurbaşkanı adayı olamayacak olan Macron’un istifasını talep etmeye başladı.