Bakan Şimşek’ten dolar sahiplerini korkutan açıklama: Dolar kurunu bir gecede altüst edebilir
5 mins read

Bakan Şimşek’ten dolar sahiplerini korkutan açıklama: Dolar kurunu bir gecede altüst edebilir

28 Mayıs seçimlerinin ardından ekonominin başına getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk iş olarak TCMB Başkanlığına Hafize Gaye Erkan’ın atanmasını istemişti.

Erkan ile birlikte mevcut ekonomi modelini sil baştan değiştiren Şimşek, göreve başlar başlamaz ülkeye sıcak para girişi sağlamak amacıyla soluğu Körfez ülkelerinde aldı.

Daha sonrasında ABD, Japonya ve Avrupa piyasaları da dahil olmak üzere birçok ülkeyi gezerek, büyük fon sahipleri ile görüşmeler gerçekleştiren Şimşek, şu ana kadar Türkiye’ye arzu edilen sermaye girişini başarabilmiş değil.

BAKAN ŞİMŞEK YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLERİ DUYURDU

Türkiye’ye yönelik siyasi risklerin yanı sıra, küresel ekonomik şartların da gelişmekte olan piyasalara yönelik yatırımları kısıtlıyor oluşu, ekonomi yönetiminde radikal adımlar atılmasına neden olurken, yapılacak yeni değişikliği Bakan Şimşek bu sabah itibarıyla duyurdu.

İHRACATÇILARA VERGİ İNDİRİMİ UYGULANACAK

Türkiye’ye yönelik döviz girişini teşvik edecek adımların atılması amacıyla yakında Meclis’e sunulacak düzenleme ile ihracatçılara 5 puanlık vergi indirimi uygulanacak. Yurtdışında faaliyet gösteren firmaların vergi istisna oranı da yüzde 50’den yüzde 80’e çıkarılacak. Ayrıca vergi yükü de yüzde 5’e düşürülecek.

Yeni reform paketine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir açıklama yaptı.

Uygulanan ekonomi programıyla daha dengeli, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme ile kalıcı refah artışını hedeflediklerini vurgulayan Şimşek, programla, fiyat istikrarını kalıcı tesis etmenin, yatırımları, istihdamı, üretimi, ihracatı ve rekabet ortamını desteklemenin, cari işlemler dengesini iyileştirmenin ve bütçeyi sürdürülebilir ve sağlıklı kaynaklarla finanse etmenin, öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.

Şimşek, bu çerçevede, para, maliye ve gelirler politikasını eş güdüm içinde yürütecek üretim, rekabet ve verimliliği artırıcı yapısal reformları hayata geçireceklerine işaret ederek, vergi alanında da Orta Vadeli Program’da belirttikleri politikalara yönelik çalışmalarının devam ettiğini anlattı.

YAKINDA MECLİS’TE GÖRÜŞÜLECEK

Bu çalışmaların bir kısmını önceliklendirdiklerini ve konunun yakın zamanda Meclis gündemine geleceği bilgisini veren Şimşek, şöyle konuştu:

“Paketle ekonomik program hedeflerinin gerçekleştirilmesine katkı sağlamak amacıyla ihracatın desteklenmesi ve ülkemize döviz girişini teşvik edecek düzenlemeler öngörüyoruz. Ülkemize döviz getirilmesini teşvik etmek üzere, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerimizin yurtdışındaki bazı faaliyetlerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranını kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla artıracağız.

İhracatın desteklenmesi amacıyla imalatçı ve tedarikçi ihracatçıların faaliyetlerine ilişkin kazançlara 5 puanlık kurumlar vergisi indirimi uygulayacağız. Uygulama, imalatçı veya tedarikçi kurumların, aracılı ihracat sözleşmesine dayanarak dış ticaret sermaye şirketleri veya sektörel dış ticaret şirketleri üzerinden gerçekleştirdikleri ihracat faaliyetleri için geçerli olacak.”

KAR PAYININ TÜMÜ GETİRİLECEK ŞARTI

Şimşek, dövizin ülkeye getirilmesini teşvik edecek uygulamanın detaylarına ilişkin de bilgi vererek, şunları kaydetti:

“Yurtdışına hizmet olarak sunulan mimarlık, mühendislik, yazılım, tasarım, veri işleme, çağrı hizmetleri ile eğitim ve sağlık faaliyetlerinden elde edilen gelirlere sağlanan yüzde 50 kazanç istisnasını, kazancın Türkiye’ye getirilmesi şartıyla yüzde 80’e çıkarıyoruz. Böylece kurumlar vergisi mükelleflerimizin vergi yükünü bu kazançlar için yüzde 5’e düşürüyoruz.”

Şimşek, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince, yurt dışından elde edilen kar paylarının tamamının Türkiye’ye getirilmesi şartıyla bu kazançların yüzde 50’sini gelir ve kurumlar vergisinden istisna edeceklerini de ifade etti.

DOLAR KURUNDA AŞAĞI YÖNLÜ HAREKETLERE NEDEN OLABİLİR

Uzmanlar, Türkiye’ye kısa süre içerisinde girecek büyük miktardaki dövizin, ülke ekonomisinde yer alan sorunlara önemli çözümler sunabileceğine dikkat çekerken, Merkez Bankası’nın rezervlerindeki artış eş zamanlı olarak KKM’deki tasfiyeleri hızlandırabilir.

Bir yandan KKM’nin ağır maliyetinden kurtulacak Hazine, bir yandan da ülkeye giren sıcak parayı dolaşıma sokarak dolar/TL paritesinde yukarı yönlü hareketlerin önünü kesmek hedefleniyor.

Buna karşın büyük fon sahiplerinin Türkiye’ye yönelik girişimlerde bulunmaması, girecek paranın oldukça sınırlı olacağına işaret etmekte. Dünyanın en büyük bankası JPMorgan, Türkiye’ye yabancı sermayenin girişi için dolar kurunun 35-36 lira seviyelerine yükselmesi gerektiğini ifade etmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir